Home » » Penasihat Ekonomi Selangor : Azmin Ali Lantik Anwar Semula Untuk Urus Duit Rakyat RM 3 Billion?

Penasihat Ekonomi Selangor : Azmin Ali Lantik Anwar Semula Untuk Urus Duit Rakyat RM 3 Billion?

Written By Azmy Klanajaya on 02/10/2014 | 12:45 pm
Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali mula menunjukkan belang dalam pentadbirannya apabila dilihat seperti mencari kesalahan menteri besar terdahulu, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan membatalkan beberapa keputusan yang diambil kerajaan negeri sebelum ini.

Sebaik sahaja mempengerusi menyuarat mingguan exconya yang pertama hari ini, Mohamed Azmin mengumumkan pembatalan kenaikan kadar elaun empat jawatan utama yang akan dikaji semula di samping melantik semula Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Ekonomi Selangor yang dipecat Abdul Khalid.

Beliau berkata, pembatalan kadar kenaikan melibatkan kajian semula tersebut melibatkan jawatan Menteri Besar, Exco, Speaker dan Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), yang mana keputusan itu akan dibentangkan dalam sidang DUN pada November ini.

"Bagaimanapun kajian semula ini tidak termasuk kenaikan elaun yang dinikmati oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) ketika ini yang membabitkan kadar 87.5 peratus iaitu daripada RM6,000 kepada RM11,250.

"Kadar elaun ini dikaji supaya sesuai dengan perkhidmatan dan tanggungjawab mereka," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Pada November lalu, sidang DUN meluluskan kenaikan gaji dan elaun bagi Menteri Besar, Speaker dan Timbalan Speaker, Exco serta 56 ADUN antara 80 dan 300 peratus, berkuat kuasa pada 1 Januari tahun ini.

Kenaikan itu menyaksikan gaji dan elaun Menteri Besar naik pada kadar 106 peratus iaitu daripada RM14,175.15 kepada RM29,250 sebulan, manakala gaji dan elaun Speaker DUN naik daripada RM6,109.29 kepada RM22,500 sebulan iaitu pada kadar 268 peratus.

Timbalan Speaker DUN pula mendapat kenaikan gaji dan elaun sebanyak RM15,750 daripada RM3,327.50 sebelum ini, manakala anggota Exco menikmati kenaikan gaji dan elaun sebanyak RM20,250 sebulan iaitu kenaikan 231 peratus daripada RM6,109.29 sebelum ini.

Mohamed Azmin juga dilihat seolah-olah mula menuruti arahan Anwar yang sebelum ini meminta beliau mengkaji semula elaun tersebut di samping memintanya mendedahkan pihak-pihak yang dikatakan mendapat keuntungan daripada perjanjian-perjanjian yang pernah ditandatangani oleh Abdul Khalid sebelum ini.

Seperti diduga, Mohamed Azmin berkata, beliau juga akan melihat semula perjanjian-perjanjian yang dilakukan semasa pentadbiran Abdul Khalid seperti projek pembinaan Lebuh Raya Kinrara-Damansara (Kidex) dan projek penstrukturan semula industri air yang dikatakan menjadi punca utama kenapa Selangor memerlukan menteri besar baharu.

"Kita akan lihat semula perjanjian yang dibuat bagi memastikan segala keputusan mengambil kira kepentingan awam. Buat masa ini kita masih belum membuat penelitian mengenai perkara itu," ujarnya.


Share this article :

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. AZMY KELANA JAYA - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger