Home » » Keluar Pas Dahulu Kalau Ingin Sertai PasMa

Keluar Pas Dahulu Kalau Ingin Sertai PasMa

Written By Azmy Klanajaya on 07/09/2014 | 9:45 pm

Naib Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata ahli PAS tidak dibenarkan menyertai NGO Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) kecuali mereka keluar dari parti Islam itu.

Dalam nada yang tegas, beliau berkata tidak ada keperluan untuk menyertai PasMa walaupun ia hanya bertaraf NGO dan bukan parti politik.

"Mereka tak boleh sebab mereka ahli (PAS), kecuali mereka keluar dari parti.

"Setahu saya PasMa (adalah) NGO kebajikan bukan sebuah parti politik.

"Tidak ada keperluan sebab dalam pas ada lajnah kebajikan dan boleh aktif (dalam lajnah itu)," kata beliau kepada wartawan selepas Ijtimak PAS Selangor di Seri Kembangan hari ini.

PasMa mula mendapat perhatian sejak beberapa hari lalu sejak timbulnya spekulasi bahawa satu kumpulan dalam PAS merancang menubuhkan parti baru untuk menggantikan PAS.

Laporan yang timbul setakat ini menyebut, terdapat rancangan untuk menukar NGO tersebut menjadi satu parti baru.

Pengerusinya yang juga pemimpin PAS, Phahrolrazi Mohd Zawawi berkata, NGO berkenaan tidak berniat menggulingkan kepimpinan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan golongan ulama serta tidak merancang untuk diperkembang menjadi parti politik untuk menggantikan PAS.

Beliau bagaimanapun mengakui bahawa PasMa mungkin menjadi platform bagi menubuhkan parti serpihan PAS.

Tuan Ibrahim bagaimanapun menyatakan PasMa tidak penting tetapi mampu mendapat sokongan dalam era media baru masa kini.

"Saya ingat ia tidak penting. namun memandangkan kita dalam era media baru dan terbuka, ia akan tersebar dengan cepat," kata beliau.

'Awas musuh dalaman'

Sementara itu Tuan Ibrahim diminta menjelaskan mengenai ucapan beliau dalam majlis penutup Ijtimak PAS Selangor hari ini memberi amaran ahli PAS agar tidak menyebarkan suara "musuh dalam parti".

Bagaimanapun beliau enggan mengulas mengenai siapa yang disebut musuh itu tetapi menyatakan semua pihak yang mahu memporak-porandakan parti.

"Di antara perkara yang kena jaga adalah jangan menyebarkan pandangan musuh dalam parti kita. Ia boleh menimbulkan polemik.

"Jadi semua berita kena tapis dan teliti sebelum sebarkannya supaya kita tidak memporak-perandakan keadaan yang tidak harmoni dalam parti," kata beliau.

PAS kini dikaitkan dengan cubaan golongan yang mahu PAS keluar dari Pakatan Rakyat dan bergabung dengan Umno bagi membentuk kerajaan perpaduan.

-MK

Share this article :

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. AZMY KELANA JAYA - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger