Home » » BUAT Kali Pertama, Imej Sebenar Firaun Tutankhamun Dikeluarkan

BUAT Kali Pertama, Imej Sebenar Firaun Tutankhamun Dikeluarkan

Written By Unknown on 22/10/2014 | 12:02 amBuat pertama kali, para saintis berjaya melakar bentuk badan dan wajah sebenar Firaun Tutankhamun atau lebih dikenali sebagai Raja Tut selepas 3,300 tahun beliau meninggal dunia.

Mail Online melaporkan, lakaran yang dihasilkan melalui penggabungan lebih daripada 2,000 imej yang diimbas menggunakan kaedah ‘autopsi maya’ itu menunjukkan Raja Tut memiliki saiz pinggul yang kecil, bergigi jongang dan berkaki tempang.

Para saintis berpendapat, Raja Tut yang memerintah Mesir pada tahun ke 14 sebelum Masihi dan gemarkan perlumbaan kereta kuda, berjalan menggunakan tongkat sepanjang hayatnya.

Saintis dari Institut Mumia dan Zaman Batu Itali, Albert Zink berkata, Raja Tut dilahirkan cacat kerana mengalami masalah genetik dan berdasarkan kajian asid deoksiribonukleik (DNA) mendapati, masalah itu wujud selepas bapanya iaitu Raja Akhenaten menjalinkan hubungan kelamin bersama kakaknya sendiri.

Pensyarah Kolej Imperial London, Hutan Ashrafian berkata, perbuatan sumbang mahram telah menyebabkan bayi yang dilahirkan tidak sempurna.

“Ahli keluarga sebelum kelahiran Raja Tut semuanya meninggal dunia pada usia yang lewat, berbanding adik-beradik beliau yang meninggal dunia awal dan ini berkaitan rapat dengan masalah genetik,” jelas Ashrafian.

Fakta berkenaan sekali gus membuktikan bahawa Raja Tut meninggal dunia bukan disebabkan kemalangan ketika menyertai perlumbaan kereta kuda tetapi disebabkan oleh masalah kesihatan.

Raja Tut mula popular selepas mumianya dijumpai pada tahun 1922 bersama barang kemas dan artifak, termasuk topeng emas di sisinya.

Beliau menjadi firaun ketika berusia 10 tahun dan hanya sempat memerintah selama sembilan tahun sebelum meninggal dunia pada usia 19 tahun.


utusan
Share this article :

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. AZMY KELANA JAYA - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger