Home » » Terengganu ; Foto "Ayam Gay" Alami Kecelaruan Identiti

Terengganu ; Foto "Ayam Gay" Alami Kecelaruan Identiti

Written By Azmy Klanajaya on 29/09/2014 | 5:18 pm
NAMPAKNYA, bukan manusia sahaja yang mengalami kecelaruan identiti, sebaliknya ia turut dialami oleh seekor ayam jantan di Kampung Bukit Tumbuh, Kuala Terengganu.

Apa tidaknya, ayam jantan bernama Jali milik Jamsyaril Sawal Aziz, 30, itu telah mengambil alih tugas ayam betina untuk mengeramkan telur.

Memetik laporan Harian Metro, Jali yang berusia dua tahun itu dibelinya daripada seorang kenalan di Marang sejak setahun lalu

Menyifatkan ia seperti cerita jenaka dan tidak masuk akal, Jamsyaril berkata, Jali sudah hampir dua minggu mengeram dan ia menarik perhatian ramai rakan dan penternak ayam yang lain untuk melihat sendiri aksi ayam jantan itu.

Dek kerana itu, empat daripada lima telur yang dieramkan oleh Jali pecah kerana berasa terganggu dengan kehadiran orang ramai.
Pada masa yang sama, ayam betina yang sepatutnya mengeram di dalam reban itu juga dilihat menjauhi Jali yang kemaruk mengeram sehingga sanggup mematuk sesiapa sahaja yang mengganggunya.

Mengulas perkara itu, Pengerusi Persatuan Penternak Negeri Terengganu, Hamid Salleh berkata, sikap ayam jantan itu mungkin didorong oleh faktor usia yang terlalu tua dan nyanyuk.

Beliau turut menjelaskan bahawa telur tersebut tidak akan menetas dan akan rosak begitu sahaja.

Ha, memang pelik bukan?

Tapi, walau macam mana si ayam ini cuba melanggar fitrah alam, ia tetap tidak dapat melawan apa yang telah diatur oleh-Nya.

Agaknya kalau perangai Jali ini diterjemahkan kepada perangai manusia, mungkin ia layak dipanggil ‘ayam gay’…

Sumber mynewshub.cc
Share this article :

Post a Comment

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. AZMY KELANA JAYA - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger