Home » , » “Malaysia TOP VANDI GIRLS” Laman Lucah Facebook India Malaysia ??

“Malaysia TOP VANDI GIRLS” Laman Lucah Facebook India Malaysia ??

Written By Unknown on 09/05/2014 | 12:32 amPETALING JAYA: Untuk sebuah kaum yang kononnya konservatif, kaum India Malaysia kelihatan gemar membuka akaun Facebook yang lucah dan tidak sopan.

Ini dapat dilihat melalui halaman seperti “Malaysian Tamil Playgirls”, “Malaysian Pretty Indians (ejaan sebenar) Girls”, “Malaysia TOP VANDI GIRLS” (“vandi” bermaksud untuk ditunggang) dan “awek india hot sexy”, di mana anak-anak gadis India bukan sahaja dipaparkan berpakaian seksi, tetapi juga cuba dihubungi untuk temujanji dan hubungan seksual.

Nombor telefon mudah alih mereka juga disiarkan di beberapa laman-laman tertentu oleh pentadbir halaman Facebook dan juga pengulas.

Sesetengah dari halaman ini wujud hampir tidak sampai beberapa bulan, dan memiliki ribuan ‘likes’.

Apabila mengklik pada ruangan "about" di halaman itu, anda akan melihat perkara-perkara seperti, "Semuanya mengenai Vandi Girls Malaysia .. Ini adalah untuk semua kaum," "gambar seksi" dan "hai semua saya kongsi gambar xgirlfren saya dan kawan saya....betul betul awek vandi!"
Namun apa yang paling membimbangkan ialah bahawa sesetengah anak-anak gadis yang gambar mereka dipaparkan di laman-laman Facebook ini, tidak mengetahui bahawa gambar mereka disiarkan, ujar pengerusi cawangan Wilayah Utara Malaysian Young Leaders Association (MYLA), Jeevithan P Ganasan.

Jeevithan, yang pertama kali dimaklumkan tentang kewujudan laman ini oleh kawan-kawannya dari industri hiburan India tempatan yang tidak pernah memberi kebenaran untuk gambar-gambar mereka disiarkan, memberitahu theantdaily bahawa dia telah terlebih dahulu cuba membuat salah satu laman Facebook ini ditutup oleh Facebook sendiri, tetapi tidak berjaya.

Beliau kemudian mengambil keputusan untuk mencuba nasib dengan cara menghubungi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Namun beliau masih bertemu dengan jalan buntu kerana dia diberitahu SKMM tidak mempunyai kuasa untuk menutup akaun Facebook tersebut.

"Mereka memberitahu saya yang mereka akan membimbing saya untuk membuat laporan dan mencuba menutup laman Facebook itu. Tetapi soalan saya kepada mereka adalah apa gunayanya? Pemilik akaun akan hanya membuka laman yang lain dengan mudah. Mengapa tidak buru pemilik laman kerana mereka mengeksploitasi kanak-kanak perempuan India Malaysia," tanya Jeevithan.

Jeevithan berkata SKMM memaklumkannya bahawa mereka tidak mempunyai kuasa untuk berbuat demikian.

Jika ini benar, bagaimana SKMM dapat mengesan Mohd Hidayat yang mengeluarkan posting Facebook menghina Thaipusam? Pendakwaan terpilih?

Jeevithan merujuk kepada guru sekolah, Mohd Hidayat yang pada 17 Januari telah didakwa menggunakan akaun palsu "Man Namblast" untuk memaparkan gambar di Facebook dan menulis: "Berpuluh ribu syaitan sedang berarak menaiki Bt Caves”.

Gambar ini kemudiannya dibela oleh Mohd Hidayat sendiri, menggunakan sebuah akaun lain.

Mohd Hidayat kemudiannya ditahan polis kerana kenyataan berunsur hasutan itu.

Jeevithan berkata pegawai SKMM itu memberitahunya bahawa kerja mengenalpasti pemilik akaun "Man Namblast" itu berhasil kerana kerjasama pihak polis.

"Jadi saya bertanya mengapa mereka tidak boleh bekerjasama dengan pihak polis untuk hal ini juga? Lagipun, memanggil seorang gadis pelacur atau 'Playgirl' merosakkan reputasi dan nama baik keluarga, serta masa depannya. Mereka harus mendapatkan orang-orang yang bersembunyi di sebalik profil Facebook mereka," katanya.

Jeevithan mempunyai hujah yang kukuh. Ini melibatkan kehidupan gadis Malaysia. SKMM dan polis perlu mendedahkan mereka yang berani mengeksploitasi anak-anak gadis dengan bersembunyi di sebalik profil Facebook mereka, dan menunjukkan kepada orang ramai keburukan beberapa rakyat Malaysia yang "sakit".

Adakah SKMM tidak mengendahkan isu ini kerana ia tidak memberikan "keuntungan politik"?

theantdaily

Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. AZMY KELANA JAYA - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger